RhinoPower Ltd

Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: 1998 suzuki esteem idel drops and stalls particularly when engine is warm


Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:
RE: 1998 suzuki esteem idel drops and stalls particularly when engine is warm
Permalink  
 


Hello, thanks for the reply. There is no O2 sensor aswell. Do you know where can i get the SDL or Tech 2 tool? Any idea about this idle dropping? Its very confusing because we check all components of the car and still dropping its idle. May be if  we can get the scan tool we might be able to find answers.



__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1211
Date:
Permalink  
 

Your vehicle is an E31 Philippines model, it isn't recognised by the Snap-On version of the Suzuki Parts database. It should be possible to get live data from the car using an SDL Interface or a Tech2 tool. The BHP enhancing chips do not work so don't waste your money. Do you have an O2 sensor on the exhaust manifold?

 

Edit: Thanks to Fordem for checking the market code.



-- Edited by Rhinoman on Wednesday 5th of February 2014 09:42:19 PM



-- Edited by Rhinoman on Wednesday 5th of February 2014 09:47:03 PM

__________________

1984 Suzuki SJ413K pick up, 1.6 16V Baleno engine
2000 Suzuki Vitara 1.6 8V, many mods
2004 Suzuki Ignis 1.5VVT 4Grip
2006 Suzuki Jimny 1.3VVT JLX+
and many more.



Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:
Permalink  
 

Hi, I got the the info in the blue plate in the car it says SUZUKI MOTOR CORPORATION JAPAN, TYPE GC13W, ENGINE G16B. I would like to know if i can scan the ECU for faults. Isuzuki blue badge.jpg found some enhancement chip that can be connected to increase BHP. is that true or it wont help? My main problem really is that idle dropping.. hope you can suggest something, what other things can we check? 



Attachments
__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1211
Date:
Permalink  
 

It should be on the blue plate. The Phillipines should be an E31 market code but you if its not specifically designed for your market then it may have a different code.

The market codes are all listed here:

www.rhinopower.org/Tech/ECodes.html


__________________

1984 Suzuki SJ413K pick up, 1.6 16V Baleno engine
2000 Suzuki Vitara 1.6 8V, many mods
2004 Suzuki Ignis 1.5VVT 4Grip
2006 Suzuki Jimny 1.3VVT JLX+
and many more.



Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:
Permalink  
 

Hi, thanks for the reply, i think there is no O2 sensor as well. Can i find the market code on the blue badge on the left hand corner of the engine bay? Sorry I'm not very familiar with this car! Can you give me example of the market code. sorry for being an idiot about this. I will ask my mechanic to have a look. by the way I am physically in England and my car is in the Philippines just to make it straight. i want to fix the car before i go home. and maybe i can buy some parts here in England to sort out the car.

__________________


Guru

Status: Offline
Posts: 1211
Date:
Permalink  
 

The black box that's missing is the evap canister. Do you have an O2 sensor fitted? mine did a similar thing when that went bad and it didn't throw any fault codes. What market code is your Baleno? it may not have had some of the emissions equipment fitted.

__________________

1984 Suzuki SJ413K pick up, 1.6 16V Baleno engine
2000 Suzuki Vitara 1.6 8V, many mods
2004 Suzuki Ignis 1.5VVT 4Grip
2006 Suzuki Jimny 1.3VVT JLX+
and many more.



Newbie

Status: Offline
Posts: 4
Date:
Permalink  
 

Hello. from Philippines. i  got suzuki esteem 1998 automatic. idel is good on mornings when the engine is still cold, when it gets warm the idel drops and stalls when driving at low speed. driving on motorway got no problem only when starts to slow down and hit the brakes the engine suddenly cuts out. I already cleaned the trottel body, TPS, IAC valve, put new plugs, new fuel and air filter, new battery and alternator, checked coils and leads, but still engine stalls particularly when engine is warm. I can not find the MAF sensor in my engine is there any? hope somebody can guide me to fix the problem. Engine check light is not on, so I am assuming that Cam and Crank shaft sensor are fine, am I correct? i attached some picture of my engine so any body can assess if i got missing component in the engine bay because when i look at other pictures there are something that i do not have on my engine like the black box beside the fuel filter and i think i do not have EGR valve. please do not mind the battery, i already put new ones and new connectors. anybody pls. help1378088_669713326386061_404889375_n.jpg1385059_669713446386049_1205107269_n.jpg1235521_669713589719368_341824318_n.jpg1385995_669713526386041_1347940816_n.jpg



Attachments
__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard